Waar of niet waar?

Bewering: “Zorgpersoneel is voor het grootste deel ingeënt tegen influenza.”

Apotheker Jaap Dik geeft uitleg over bovenstaande bewering. De bewering is namelijk niet waar. Lees hieronder de uitleg.

”Het is toch echt een fabel dat zorgpersoneel voor het grootste deel ingeënt is tegen influenza. Als we terugkijken naar de epidemie van afgelopen winter, dan zien we dat de vaccinatiegraad van ziekenhuismedewerkers rond de 15 procent ligt. Het ziekenhuis met de hoogste vaccinatiegraad zit op 33 procent, de laagste op 3 procent. Zoomen we in op de gevaccineerde medewerkers, dan zien we dat dit vooral het administratieve personeel betreft; de ‘handen aan het bed‘ zijn nauwelijks beschermd. Er is geen reden om aan te nemen dat dit binnen de eerste lijn beter zou zijn. En dat is jammer, in de tijd dat er een groot beroep op de zorg wordt gedaan zit zo’n 10 procent van de zorgmedewerkers ziek thuis.

Belang van inenting

Afgelopen jaar betrof het een ongekend lange periode op epidemieniveau; maar liefst 18 weken met een scherpe piek in week 10. Maandag 5 maart 2018 staat bekend als ‘Black Monday’; in verschillende regio’s werden de crisisdraaiboeken uit de kast gehaald, veel mensen belandden in het ziekenhuis.

Er is veel geleerd, al terugkijkend. Van beperking van het aantal voorspelbare opnames in de traditionele griepperiodes en zorgen voor voldoende beschermende materialen tot duidelijke afspraken over doorstroming en verhoging van de vaccinatiegraad van het personeel.
Die doorstroming, mensen liggen in een ‘verkeerd bed’ is een zorgelijke ontwikkeling. Waar vroeger de patiënt met wat extra thuiszorg naar huis kon, of naar een verpleeghuis, is deze route nu bijna niet mogelijk. Men blijft een ziekenhuisbed bezet houden, met het personeel daaromheen.”